Ίσως να έχετε ακούσει να λένε για το πόσο σημαντική είναι η ασφάλιση των επιχειρήσεων, αλλά και των ιδιωτών.
Η «μεταφορά του κινδύνου», όπως λέμε στη γλώσσα των ασφαλιστών, είναι πολύ σημαντική, γιατί ο κάθε ένας/μια που έχει εξ ορισμού ένα κίνδυνο, μπορεί, έναντι ενός πολύ μικρού κόστους, να τον περάσει σε μια ασφαλιστική εταιρεία, που θα μπορεί να τον καλύψει εάν συμβεί - σε αντίθεση με την επιχείρηση που δε μπορεί να τον καλύψει γιατί δε διαθέτει τα ανάλογα κεφάλαια.
Οι εποχές έχουν γίνει πιο δύσκολες από οικονομική άποψη, έχουν αλλάξει πολύ σε διάφορα επίπεδα, αλλά η ανάγκη για προστασία από όλα τα είδη των κινδύνων υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουν επιχειρήσεις. Να μιλήσουμε για τον διαχρονικό κίνδυνο της φωτιάς, τα φυσικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο βίαια στις μέρες μας, τις αναρίθμητες κλοπές, τα προβλήματα με το προσωπικό για θέματα υγείας, τις ευθύνες προς τρίτους σε κάθε κατηγορία και για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και τις κυβερνοεπιθέσεις τώρα πια, ή τις ευθύνες των διοικητικών συμβουλίων. Just name it, που λένε και οι Αγγλοσάξονες, και θα βρεις σίγουρα ένα κίνδυνο που χρειάζεται να ασφαλιστεί.
Και γιατί χρειάζεται; Γιατί συνήθως η εμπειρία των ετών έχει δείξει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή που συμβαίνει, η επιχείρηση είτε δεν έχει τα κατάλληλα κεφάλαια για να το καλύψει, ή έχει έλλειψη οργάνωσης επ’ αυτού. Γιατί το να διαχειριστείς και να ξεπεράσεις ένα κίνδυνο δεν απαιτεί μόνο χρήματα, αλλά και τεχνογνωσία για τη αποφυγή του ή τον μετριασμό των συνεπειών που θα επιφέρει στην επιχείρηση.
Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ασφάλιση είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας επιχειρηματίας στο σχεδιασμό μιας νέας επιχείρησης. Και για τις ήδη υπάρχουσες; Μα φυσικά, η ασφάλιση τους έπρεπε να είχε γίνει εχθές. Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά για να μειώσουν τα κόστη τους. Μα, θα πει κάποιος, πως θα μειώσω τα κόστη μου όταν μου λες να πάω να κάνω επιπλέον έξοδα για ασφαλίσεις;
Βεβαίως μειώνεις τα κόστη σου σαν επιχείρηση, αφού καταρχάς ολόκληρο το κόστος της ασφάλισης εκπίπτει κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα της επιχείρησης σε οποιοδήποτε κλάδο κι αν είσαι. Εν συνεχεία, σου γλιτώνει απροσδόκητα κόστη που μπορεί να προκύψουν και να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό του έτους. Και τέλος, μη ξεχνάμε ότι η επιχειρηματικές ασφαλίσεις είναι μια επιλέξιμη δαπάνη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βέβαια, ακόμα και για μια κλασική χρηματοδότηση αν πας σε όποια τράπεζα, παίζει σημαντικό ρόλο και θα σου δώσει περισσότερους πόντους στην αξιολόγηση από το τμήμα πιστώσεων, το γεγονός ότι θα είσαι ήδη ασφαλισμένος, σε αντίθεση με μια άλλη επιχείρηση που δεν θα είναι.
Κοντολογίς, το να έχεις καλύψει τα νώτα της επιχείρησης σου μέσω του θεσμού της ασφάλισης, μπορεί να σου δώσει μόνο κέρδη. Και όχι μόνο οικονομικά, αλλά και άλλα. Όπως για παράδειγμα, να απελευθερώσεις πόρους, κεφάλαια, άτομα και ενέργεια για το ενδεχόμενο έλευσης ή αντιμετώπισης κινδύνων. Στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μιας εταιρείας, αλλά για το «φόβο του κινδύνου» να θυσιάζονται στο βωμό του και όχι στην ανάπτυξη.
Και μιας και αναφέραμε πρόσωπα, εδώ θα πρέπει να τονιστεί η αξία που έχει, η επιλογή της ασφάλισης μιας επιχείρησης, να μη γίνει αυθαίρετα ή μέσα από κάποια πλατφόρμα, αλλά με τη κατάλληλη επιλογή ενός συμβούλου. Γιατί ο κατάλληλος άνθρωπος θα μπορέσει, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, να αναδείξει, μετά από τη συζήτηση που θα έχει με τον επιχειρηματία, τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης του και να του προτείνει τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία του. Και μάλιστα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, γιατί αυτό κάνει ο σωστός επιχειρηματικός σύμβουλος με σκοπό να προστατέψει το πελάτη του.
Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε διάφορους κινδύνους και τεχνικές αντιμετώπισης τους, όπως και σε διάφορα σημαντικά σημεία που θα πρέπει να προσέξει κάποιος πριν ασφαλισθεί.